Direksiyon sınavına gireceksiniz mutlaka bu paylaşımı okumalısınız. Bu paylaşımı okumadan direksiyon sınavına girmeyin ❌⛔

1. Giriş Belgenizi Kontrol Ediniz.

Direksiyon sınavına girecek kişilere sınava girmeden önce sürücü kursu tarafından sınav giriş belgesi verilir. Sınav giriş belgeniz yoksa direksiyon sınavına giremezsiniz. Giriş belgesi üzerinde sınav tarihi, sınav başlama/bitiş saati,isim soyisim, tc kimlik no vs bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin doğru olduğuna emin olun. Sınav saatinizden 10-20 dakika önce parkurunuzun başlama noktasında kimliğinizle birlikte hazır olarak bulunun.

2. Ayakkabı Tercihi Doğru Yapın.

Daha önce direksiyon eğitiminde tercih etmediğiniz ya da giymediğini ayakkabıyı direksiyon sınavında giymeyiniz. Özellikle manuel vites direksiyon sınavına girecekseniz, ayakkabı tercihiniz çok önemlidir. Aracın pedal hassasiyetleri hissetmeniz için tabanı kalın olmayan esnek ve rahat ayakkabı tercih etmelisiniz.

3. Heyecanınızı Yenin ve Sakin Olmaya Çalışın.

heyecanli-direksiyon-sinavi

Direksiyon sınavlarında en çok yapılan hatalardan biridir. Tabii ki heyecanlanabilirsiniz sınava giriyorsunuz bu çok doğal. Fakat uygulama sınavlarında fazla heyecan her zaman sizi hataya sevk edecektir. Heyecan olmalı tamamen yok edemeyiz lakin araç sürmenizi engelleyecek kadar heyecanlı olmamalısınız. Sınav yapan komisyon üyelerine bunu ilk baştan yansıtmamalısınız. Çünkü bilen kişi heyecanı bu kadar yansıtmaz. Unutmayın sizlerde derslerinizi alıp sınava o şekilde giriyorsunuz. Bilmediğiniz ya da görmediğiniz hiç bir noktadan sınav olmuyorsunuz. Sınavınız başladığı anda araç kullanırken heyecanınızı unutmalısınız. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalısınız.

4. Sorulara Düşünerek Yanıt Verin.

dusunceli-direksiyon

Uygulamalı direksiyon sınavında öncelikle aracın kaput bölümü, bagaj bölümü ve araç içi kısımlarından sorular gelecektir. Bu soruları doğru yanıtladıktan sonra araç kullanmaya başlayacaksınız. Burada direksiyon eğitmeniniz tarafından size gösterilen kısımların isimlerini doğru olarak söylemelisiniz. Araç bilgisi soru bölümünden  5 adet soruya yanlış cevap vermeniz durumunda sınavınıza son verilir.

5. Sınav Parkuru Doğru Bilmelisiniz.

direksiyon-sinavi-yon

Direksiyon derslerinde direksiyon eğitmeni tarafından gösterilen başlama ve bitiş noktası olan sırasıyla adımları iyi bilmelisiniz. Direksiyon sınavında trafikte araç kullanımı yanı sıra paralel park, l park, yokuşta dur-kalk, 25 metre geri gitme ve ani fren uygulama alanları bulunmaktadır. Parkuru sırasıyla gösterilen şekilde yapmalısınız. Direksiyon sınavında komisyon size herhangi bir tarifte bulunmayacaktır.

6. Emniyet Kemeri Mutlaka Takın.

emniyet-kemeri

Sınavda araca biner binmez koltuk ayarınızı yaptıktan sonra mutlaka emniyet kemeri takmalısınız. Sınav durumu olarak değil, can güvenliğiniz için emniyet kemerini takmalısınız. Emniyet kemeri takmadan araç kullanmamalısınız. Direksiyon sınavında emniyet kemeri takmadan aracı hareket ettirmeniz durumunda sınavınızda başarısız sayılacaksınız. Araca bindiğiniz de mutlaka yapmanız gerekenleri unutmamalısınız.

7. Araç Kullanımı Esnasında Acele Etmeyin !

direksiyon-sinavi-acele

Direksiyon sınavlarında yapılan hataların başında gelir. Direksiyon sınavı süreniz yaklaşık 35 dakikadır. Sınavınıza haliyle yetecektir. Bu noktada özellikle kavşaklarda, dönüşlerde aceleci davranmayın. Mutlaka durun ve kontrol edin. Yaptığınız bir hatanın sınavınızı biteceğini unutmayın. O yüzden acele etmeyin. Bunun yanında paralel park, l park, geri gitme adımlarında mutlaka yavaş ve bakarak görerek yapın. Burada yapılan hataların telafisi olmamaktadır.

8. Diğer Sürücü Adaylarını Fark Edin !

surucu-adayi

Sizinle birlikte direksiyon sınavına girecek bir çok sürücü adayı vardır. Genelde bu aynı kurstan da olabilir. Aynı bölgede bulanan sizinle aynı saatte direksiyon sınavına başlayacak adaylar olabilir. Direksiyon sınavı saatleri buradan bakabilirsiniz. Dolayısıyla sınavınız başladığında aynı güzergah üzerinde olacağınız için en başta çok fazla yaklaşmamalısınız. Ani-fren yapabilir(gaz ile frenin yerini karıştırabilir). Siz yaklaşınca heyecanlanabilir. Aynı zamanda takip mesafenizi korumalısınız. Önünüzdeki sürücü adayına korna çalmamalısınız. Siz nasıl sınavdaysanız öndeki adayda sınavda olacağı için saygı duymalısınız.

9. Eğitim Aracı Dışında Başka Araç Kullanmayın !

surucu-adayi-araci

Özellikle manuel vites araç kullanıyorsanız eğitim aracı dışında başka araçta eğitim yapmayınız. Manuel vitesli araçlarda 3 tane pedal bulunmaktadır. Bu pedallar; debriyaj pedalı, fren pedalı ve gaz pedalı bulunur. Manuel vitesli araçlarda debriyajın kavrama noktası vardır. Bu kavrama noktası her araçta farklıdır. Aynı marka aynı model araçta bile pedallar farklılık gösterebilir. Diğer bir kısım ise arabaların boyutları farklı olabilir. Örneğin; eğitim aracınız hatchback ise siz sedan araç kullanırsanız park etmede sıkıntı yaşayabilirsiniz.

10. Sınavınız Bitmeden Sevinmeyin !

sevinmek

Direksiyon sınavında son etap kısmına gelince özgüven gelir. Son aşama bitene kadar sevinmeyin çünkü son anda kritik bir hata yapabilirsiniz. Bu hataların geneline baktığımızda sinyal verilmediği görülmektedir. Bu yüzden tüm kısımları en baştan en son ana kadar odaklı ve düşünerek hareket etmelisiniz. Bu durum sizi ehliyete götürecektir.

Görüşlerinizi Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir