stajyer ehliyet nedir

Stajyer Ehliyet, ehliyet almaya gittiğiniz zaman karşınıza çıkan ehliyettir. Ülkemizde uygulanmaya başlanan Aday sürücülük uygulaması ile yeni ehliyet alan sürücülerin 2 yıl boyunca kurallara uyarak daha dikkatli araç kullanmalarını sağlamak için uygulanmaktadır.

Aday sürücülük yani stajyer ehliyet’i diğer normal ehliyetten ayıran en önemli faktör kuralların katı ve 2 yıl süreli olmasıdır. 2 yıl içerisinde stajyer ehliyetli birinin dikkat etmesi gerekenler;

  • Toplam 75 ceza puanı doldurulmaması

Diyelim ki böyle bir durum oldu şimdi ne olacak? Toplam 75 ceza puanına ulaşırsanız 2 yıl içerisinde ehliyetinize el koyulur ve sizi psikoteknik testine girmeniz sağlanır. Eğer ki psikoteknik testinden başarılı bir şekilde geçerseniz tekrar sürücü kursuna kayıt olup en baştan teorik dersler ve sınavlar direksiyon dersleri ve sınavı olup ehliyet alabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınızda yine süreç yeni baştan başlayıp, 2 yıl aday sürücülük yeni başlatmış olursunuz.

Normal ehliyetli sürücülerde  bu durum 100 ceza puanını dolduran sürücünün 2 ay belgesine el koyulur. Eğer ikinci defa yapılırsa 4 ay bu sürelerde sürücü kursunda ders alır ve psikoteknik testine girer. 3. defa yüz puanı aşılırsa mahkemeye sevk edilir.

  • Üst üste yapılan kural ihlalleri

Stajyer ehliyette diğer bir nokta sürekli yapılan kural ihlalleridir. Bunlar;

3 kez trafik lambalarının ihlal edilmesi,

Hız limitlerinin 3 defa ihlal edilmesi,

Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi

Emniyet kemerinin üç defa takılmaması,

Hız limitlerini 3 kere ihlal edilmesi,

Araç türüne kontrol etmeksizin 0,20 promil alkol ile tespit edilmesi,

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmanız durumunda sürücü belgeniz iptal edilir. Yukarıdaki sayılan ihlalleri yazılan şekilde tekrar edilirse sürücü belgeniz iptal olur.

Aday sürücülük(stajyer ehliyet) hakkında SSS

Aday (stajyer) Sürücü tek başına araç kullanabilir mi? Stajyer Ehliyet ile Şehirler Arası Seyahat Edebilir Mi?

Halk arasında kulaktan dolma bilgilerden dolayı bu soru çok sorulur. Yeni stajyer ehliyet alan sürücü yanında 2. bir kişi olmadan dilediği gibi kurallara riayet ederek şehirler arası seyahat edebilir.

Aday(stajyer) sürücü ehliyeti farklı mıdır? Stajyer sürücü ehliyeti nasıl anlaşılır?

Toplum da bu konuda ile ilgili stajyer ehliyetin farklı olduğuna dair söylentiler var. Bu durum gerçek değildir. Stajyer ehliyeti ile normal ehliyetin görüntüsü aynıdır. Hatta stajyer ehliyetin üzerinde stajyer olduğuna dair bir ibare yoktur.

Stajyer ehliyet ile normal ehliyet görüntüsü aynı ise stajyer ehliyet olduğunu nasıl anlaşılır?

Emniyet sisteminde kaydınızda görünmektedir. Ehliyet’in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.

Her ehliyeti olan stajyer ehliyet midir?

Tabi ki hayır. Stajyer ehliyet uygulaması 2016 yılından itibaren ilk defa ehliyet alanları içeriyor. Önceden ehliyeti olup sınıf ekleyenleri veya farklı bir sınıf ekleyecekleri kapsamıyor.

2016 öncesinden ehliyetli sürücü ehliyet iptal edilirse, tekrar alırken normal ehliyet mi alır?

Hayır. Önceki ehliyeti iptal edildiği için sıfır dan sürücü kursuna kayıt olup yeni sürücü adayı olacağı için stajyer ehliyet olarak geçecektir.

Stajyer Ehliyet ile araç kiralanır mı?

Bu konu ile ilgili oldukta bilgi vardır. Stajyer sürücü araç kiralayabilir fakat araç kiralama firmaları kendilerini güvene almak için uyguladıkları prosedürler vardır. O ilgili firmaları bağlar, yani ehliyetiniz de böyle bir kısıtlama yoktur.

(Sorular geldikçe güncellenecektir.)

4 thoughts to “Stajyer Ehliyet Nedir? Aday Sürücülük Nedir?

  • EVİSSA

    çok güzel açıklayıcı olmuş ellerinize sağlık uzun süredir merak ettiğim konuya açıklık getirmiş bulundum kulaktan kulağa bilgiler ile tek araç kullanılmaz diye biliyordum ve benim gibi bi çok insan var kesinlikle yanlış bilen ellerinize sağlık teşekkürler

    Cevapla
  • Bunemi

    Teşekkürler çok faydalı bir yazı olmuş.

    Cevapla
  • Pingback: Direksiyon Sınavı Sonuçları

  • Pingback: Direksiyon Sınavını Geçtikten Sonra Yapılması Gerekenler?

Görüşlerinizi Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir