kaza tespit tutanağı nasıl doldurulmalıdır.

Ülkemizde kazaların %98 insan faktöründen gerçekleşmektedir. %1 Araç arızası, %1 yol yanlışlıkları. Dolayısıyla trafikte kaza yapma durumumuzu araç kullanırken göz önünde bulundurmak gerekir. Benim başıma gelmez dememeliyiz. Trafikte herhangi bir kaza durumunda önceden trafik polisi çağırılıyorken, artık buna gerek kalmıyor. Tıpkı yurtdışında olduğu gibi kaza olması durumunda maddi hasarlı bir kaza ise hemen kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır.

Hangi Durumda Trafik Polisi Çağırılmalıdır?

Kaza Trafik Polisi

Her kaza bir değildir. Her kaza yaptığınızda polis çağırılmamalıdır. Keza polis çağırdığınızda gelen trafik ekipleri herhangi bir müdahale yapmayabilir. Maddi hasarlı olmayan kazalarda mutlaka Trafik Polisi çağırılmalıdır. Can kaybı, yaralanmalı, kırık gibi durumlarda mutlaka polis çağırılmalıdır. Bunun yanında alkollü kazalarda mutlaka polis çağırıp test edilmesini talep edebilirsiniz. Diğer bir nokta kaza yaptığınızda karşıdaki sürücü sizinle anlaşamıyor aksini iddaa ediyorsa mutlaka trafik polisi çağırmalısınız.

  • Kazaya karışan kişinin sürücü belgesi yoksa,
  • Sürücünün yaşı tutmuyorsa,
  • Kazaya karışan araçların kamu kurumlarına ait olması,
  • Kazaya karışan araçların zorunlu trafik sigortası olmaması,

tüm bu durumlar mutlaka trafik polisi çağırılıp tutanak tutulması zorunludur.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Sadece maddi hasarlı olarak gerçekleşen trafik kazalarında, kazaya karışan her iki sürücünün de ortak noktada anlaşmaya vardıkları bu anlaşma neticesinde gerçekleşen hasarların kusur oranına göre ilgili kasko veya zorunlu trafik sigortası firmaları tarafından karşılanmasına yönelik oluşturulan bir nevi tutanaktır. 01.04.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Kaza tespit tutanağında her iki sürücünün bilgileri, araç bilgileri, kazanın oluş biçimini gösteren çizim, kazaya karışan sürücülerin savunmaları ve imzaları yer almaktadır.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınabilir?

Kaza tespit tutanağı sigorta firmalarından isteyebilirsiniz. Yaptırmış olduğunuz zorunlu trafik sigortası yapılırken sigorta firmanızdan ya da kasko firmanızdan ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz.

https://www.sbm.org.tr/upload/sbm/dokumanlar/kaza_tespit_tutanagi.pdf Buradan kaza tespit tutanağı indirip, çıktı alabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Örneği
Kaza Tespit Tutanağı Örneği (Üzerini tıklayarak görseli büyültebilirsiniz)

Örnek olarak doldurulmuş kaza tespit tutağının bölümlerini sizlere açıklayalım.

1 numaralı alana kazanın yaşandığı tarih ve saat yazılmalıdır.

2 numaralı alana kazanın açık adres bilgileri yazılmalıdır.

3 numaralı alana kaza anında kazayı gören varsa görgü tanıkları yazılmalıdır. Görgü tanıkların adresi ve telefon numaraları yazılmalıdır.

4 nolu 5 nolu ve 6 nolu alanlar kazaya karışan kişilerin kimlik ve sürücü belgesi bilgileri, araç bilgileri, zorunlu trafik sigortası bilgileri yer almaktadır. (Her iki sürücü ayrı ayrı, her iki araç bilgileri ayrı ayrı doldurmalıdır. Araç A ve Araç B olmak üzere)

7 numaralı alan doldurulması zorunlu değildir fakat genelde exper ve sigorta firmalarının kazayı daha iyi anlayabilmeleri için doldurulması önemlidir.

8 numaralı alan kazaya karışan araçların biri ya da ikisi yurtdışından gelen araç ise trafik sigortası yerine geçen green card poliçesine sahip arabalar için doldurulmalıdır.

9 numaralı alanda kazaya karışan araçların ilk darbe aldığı yerleri ↓ işareti ile göstermelisiniz.

10 numaralı alan kaza yerinin ve kazanın gerçekleşme biçimini mutlaka çizmelisiniz. Çizim üzerinde cadde ve sokak ismini belirtmelisiniz. Hangi yönden gittiğinizi ve yol şeritleri çizilmelidir. Çizim üzerinde A ve B aracı olarak mutlaka belirtilmelidir.

11 numaralı alan kazaya karışan sürücüler kendi aracının bilgilerinin bulunduğu yerin altına kaza anındaki durumu belirtmelidirler. Şayet o bölümlerdeki alanlar yeterli değilse kendileri ayrı bir beyaz kağıt üzerine kaza anını ayrıntısına kadar anlatabilirler.

Tüm bunlar doldurulduktan sonra kaza tespit tutanağının en alt kısmında yani Sürücü görüşlerini yazdıklarının altında isim soy isim ve imza bölümleri olmalıdır. Buralar kaza yapan kişiler tarafından mutlaka imzalanmalıdır.

♦ Tutanağı doldurma durumu sadece kazaya karışan sürücülere aittir. Kaza tespit tutanağında ruhsat sahibi olmasına gerek yoktur.

Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilmelidir?

Tüm işlemler eksiksiz olarak tamamlandığında, tramer sonuçlandığında kusur oranına göre karşıdaki aracın sigortası sizin aracınızın, sizin aracınızın sigortası karşı tarafın hasarı karşılamaktadır. Karşı tarafın sigorta poliçesi hangi sigorta ise o sigortanın anlaşmalı olduğu servise giderek, elinizdeki kaza tespit tutanağını diğer evraklarıyla servise vererek işlemi başlatmış, aracınızın onarımını sağlamış olursunuz.

Burada mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta aracınızın hasarının onarımı için gideceğiniz servis mutlaka o sigorta firmasının anlaşmalı servis olması gerekmektedir. Bunu ilgili sigorta firmasının internet sitesinde Anlaşmalı Servisler bölümünden bakabilirsiniz. Eğer gittiğiniz servis veya tamirci anlaşmalı değilse sizden yüksek ücret talep edebilir veya aracınızı düzgün şekilde onarım yapmadan teslim edebilir böyle durumlarda sigorta firmasının anlaşması olmadığı için herhangi bir şey yapamıyorlar. Sizlerde mağdur olabilirsiniz, o yüzden mutlaka anlaşmalı serviste aracının onarımını yaptırın.

Kaza Tespit Tutanağı Teslim Edildiğinde Süreç Nasıl İşler?

Kaza tespit tutanağı ilgili sigortanın servisine teslim edildiğinde, ilgili kişiler vermiş olduğunuz evrakları sisteme giriş yapar.

Sisteme giriş yapılan evraklarla sigorta şirketleri 1-2 gün içerisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemine işlerler. Sigorta bilgi ve gözetim merkezi tarafından kaza tutanağı ilgili firmalara gönderilir yaklaşık 3 iş günü içerisinde kusur durumları netleşecektir. Burada her sigorta firması kendi kusur durumlarını belirtirler.

Kusur durumları yüzdelik olarak %0,%50 ve %100 olarak belirlenmektedir.

Kazaya karışan sürücüler kaza tespit tutanağının sonucunu yazdıkları cep tel numaralarına veya e-mail adreslerine gönderilecektir.(Her iki iletişim bilgisi de yazılmışsa ikisine sonuç bilgisi gelecektir.)

Sürücüler kaza tespit tutanağı kusur durumlarını https://www.sbm.org.tr adresinden Hizmetler bölümünden sorgulayabilirler. Direk olarak “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz ” buraya tıklayarak kaza kusur oranınızı görebilirsiniz.

Tarafınıza verilen kusur oranı hakkında itiraz etme hakkınızda vardır. İtiraz etmek için sigorta bilgi ve gözetim merkezi sitesine giderek itiraz bölümünden detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Kaza tespit tutanağı sonuçlandıktan 5 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahipsiniz.

Dilerseniz kaza tespit tutanağı ile zaman kaybını ortadan kaldırarak mobil kaza tutanağı nasıl kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kazasız cezasız sürüşler diliyoruz…

Yazımız kaynak gösterilmeden alıntılanması veya herhangi bir yerde yayınlanması kullanılması yasaktır.

 

Konu Hakkında Yorumlar “Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulmalıdır?”

  • Pingback: Mobil Kaza Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Görüşlerinizi Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir